lördag 23 juni 2012

How I Take Care of My Hair and How I Grow it Out

Får in lite frågor då och då från folk som undrar om hur jag tar hand om mitt hår, hur jag gör för att få det att växa, hur jag får det så tjockt, hur jag stylar det etc. Så istället för att svara samma sak varje gång i kommentarsfältet (och för att jag sorgligt nog inte har något bättre för mig denna regniga lördag) så tänkte jag skriva ner en lista på hur jag tar hand om mitt hår och vilka produkter jag använder.


Först och främst:
Shampo.
Att tvätta håret alldeles för ofta kan faktiskt vara dåligt för håret då det torkar ut håret och tar bort all naturligt fett som produceras, så jag brukar tvätta håret var 3:e till var 4:e dag. Då tvättar jag det i kallt vatten och använder mig av TRESemmés 24h body building Shampoo och Conditioner. Brukar låta balsammet sitta kvar i håret i ca 1 minut innan jag sköljer bort det för att håret inte ska bli så svårt att kamma ut sen.

Hårinpackning.
Jag försöker att åtminstone en gång i veckan skämma bort mitt hår med en hårinpackning. Jag brukar inte använda mig av någon speciell sort men masker som har avokado i sig brukar vara en personlig favorit! Avokados innehåller nämligen många nyttiga vitaminer och är rik på enkelomättat fett. (Garnier's Nutrisse brukar till exempel komma med en liten flaska med efterbehandling som har avokadoolja i sig.) Så det fungerar jättebra som hårinpackning, eftersom det naturliga fettet i avokadon hjälper till att ta bort fett och smuts.

För er som är intresserade av D.I.Y (Do-it-Yourself) hårinpackningar så är även olivolja, äggulor, majonnäs eller vanlig yoghurt utmärkta hårinpackningar! (Har provat olivolja och håret får en jättefin glans efteråt).  
Borstning
Regel #1. Borsta ALDRIG ditt hår medan det är blött. Borstar är kända för att slita på blött hår, vilket betyder att det finns en större chans att hår lossnar när du borstar det. Använd en bredtandad kam istället! Det motverkar slitage och frizzighet.
Regel #3. (Ingen riktig regel men det är vad jag tycker personligen). Sov aldrig med ditt hår blött eller utsläppt! Att sova med blött hår kan orsaka trassligt hår vilket kan bli ett helvete att borsta ut morgonen därpå. Att sova med ditt hårutsläppt kan också orsaka trassel och knutar. Jag rekommenderar att sova med ditt hår antingen i en låg hästsvans (för att undvika trassel) för om hästsvansen sitter på mitten av ditt huvud så finns det risk att din hårbotten blir sliten eller i en hög bulle (för att inte störa din nattsömn). Men det bästa alternativet är egentligen att sova med en inbakad fläta. Men som sagt; Det är absolut inte dåligt dör ditt hår om du sover med det blött eller utsläppt. Det är bara jag som hatar att ha ett fågelbo till hår morgonen därpå. :P

Jag brukar borsta håret med en svinbortse. Det masserar hårbotten samtidigt som håret får sin naturliga glans.
Jag brukar även tupera håret med en teasing brush. Sliter inte lika mycket på håret som med en vanlig kam.
Styling.
Det vanliga. Spraya håret med värmereskydd och låt det torka innan du börjar styla håret. Använder aldrig gelé eller mousse i mitt hår längre. Jag tycker mitt hår blir så himla äckligt och kladdigt så jag brukar låta bli det. Försöker att låta bli att torka håret med hårfön men om jag måste ut nånstans eller har något ärende så brukar jag torka det med hårfön. Se till att utrusta din fön med ett trattmunstycke eftersom det är bevisat att det är mest skonsamt för håret. Lufttillförseln är då snabb och direkt och sliter inte på håret i onödan. Om jag vill platta håret eller få lite större, mjukare lockar så brukar jag använda min Babyliss icurl. Om jag vill få mina hollywood-lockar som jag får så många fina komplimanger om hela tiden så använder jag min Babyliss Curlsing Wand.
Eftersom mitt hår är såpass tjockt och tungt så måste jag ha en väldigt stark hårspray som klarar av att bära mitt hår hela dagen och då är min favoritspray PROFFS Super Strong Hairspray. Den låter mina lockar sitta hela dagen och håret känns inte tungt eller hårt av all spray. Dessutom så skyddar sprayen mot dom starka solstrålarna.

och sist men inte minst: 
Vitaminer.
Jag har börjar äta pantonentsyra (eller B5 som det också kallas). Främst för att hjälpa mot min acne men B5 är även bra för naglar och hår. Vet inte om jag inbillar mig men det känns som att mitt hår växer snabbare sedan jag började äta tabletterna.
Nu blev det här ett väldigt långt inlägg och jag hoppas jag inte missade någonting men det här är vad jag gör för att ta hand om mitt hår. Hoppas ni fick några bra tips och om ni har några fler frågor så är det bara att ställa dem i kommentarsfältet. :)

10 kommentarer:

 1. Det hade jag ingen aning om! äggula? yoghurt?? majonnäs??? :O HUR funkar det? Eller alltså - VAD är det i majonäsen tex som är bra för håret?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jag vet att det låter konstigt :P

   Majonnäs - har en massa oljor och proteiner i sig som kan vara bra för ditt hår. Fast det beror från person till person. Vissa människor har problem att få ut allt ur sitt hår på en gång och måste kanske tvätta ur det 2-3 gånger för att få bort allt. Vissa gillar bara inte att deras huvud luktar som äggsallad medan det sitter i. Det finns faktiskt en del balsam och hårinpackningar som jag sett som har ordet KOLESTEROL på dem. Men då luktar det såklart mycket bättre :)

   Yohurt - Om ditt hår är lite sprött eller torrt, kommer yoghurten att fixa det. Det har länge varit känt som ett hårmjukgörare och det är proppfullt av protein, vilket kommer att bidra till att stärka hårsäckarna.
   De enzymer (proteiner) i yoghurten kommer också att motverka mjäll och lindrar en kliande hårbotten.

   Äggula - Innehåller viktiga proteiner som ger näring till hårbotten. Det fungerar som en naturlig fuktighetskräm för håret och ger det också viktiga vitaminer till hårbotten och därmed hjälper till att föra glans och mjukhet till håret. Fettsyrorna i äggula ger konditionering till torrt och skadat hår.

   Radera
 2. de blir ju dyrt att ha fint hår som du marie :P de är tur att man är kille och kan nöja sig med att ta fram rakmaskinen och raka bort allt de jobbiga håret som tar en förjävla tid att torka :P /Alex

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha XD

   Tja, det finns tjejer som nöjer sig med att ta fram rakapparaten också. :P ;)

   Radera
 3. Intressant inlägg!
  Har du några fler do-it-yourself tips kanske? :)

  Skulle va kul att läsa om!

  SvaraRadera
 4. Håller med ovan :)

  SvaraRadera
 5. Håller med Helena=)

  SvaraRadera
 6. OK. Nu Är det dags att uppdatera!!!

  SvaraRadera
 7. Vart köper du vitaminerna och hur mycket kostar dom? :)

  SvaraRadera
 8. Priser varierar beroende på vart du köper dem ifrån. Beställer du från svenska hemsidor (t.ex. svensktkosttillskott.se) så får du 100 tabletter för 150 kr.

  ...men grejen är att om du äter tabletterna mot acne så måste du äta MINST 15-20st/dag för att du ska se resultat. Äter du det för håret så räcker det med 1-3st/dag...

  Jag köpte på mig ett stort lager från Amazon när jag senast var i LA. Jag tror jag köpte 12 eller 15 burkar med tabletter (100 st/burk) och då kostade ett paket med 3 burkar (300 tabletter) 150 kr.

  Hopas det svarar på din fråga :)

  SvaraRadera

❤ Sharing is Caring ❤